Tudom, még korai a téma …

– bár egyesek szerint a karácsonyra nem árt időben felkészülni.

 

Volt egy érdekes beszélgetésem valakivel, és egyrészt bosszant, másrészt sajnálom, hogy ezen vérre kell menni. Mert minek?

Nálunk a karácsonyi készülődés mindenben közös élmény a gyerekekkel, kivéve persze az ajándékok témakörét. A sütés-főzés, dekorálás mellett a fenyőfa kiválasztása, hazacipelése és feldíszítése is családi program. Ezen a részleten háborodott fel egy ismerősöm, mert szerinte ezzel elvesszük a gyerekektől a meglepetés örömét. Ő úgy állítja be otthon, hogy a fát is a Jézuska hozza. 

Lehet, hogy nem meglepetés számukra a fa látványa, de legalább osztozunk a várakozás örömében. A díszítés folyamata lelkesíti őket, és így készülnek fel arra, ami még valóban rejtve van előttük: az ajándékok érkezésére.

Így is rendkívül sok kérdést vet fel bennük, hogy a Mikulás meg a Jézuska hogy tud egy éjszaka alatt mindenhová eljutni egy hatalmas giga-mega ajándékheggyel, a karácsonyfák kiszállítását már végképp nem tudnánk megmagyarázni nekik. De nem is akarjuk. Gyerekkoromban is együtt díszítettünk, és nagyon szerettem. Ők is így vannak vele.

Én tiszteletben tartom, hogy ahány ház, annyi szokás. Ez az illető, aki felrótta nekem ezt a rettenetes bűnt, hogy megfosztom a gyerekeimet valamitől, amit ő bezzeg megad az övének (aki valószínűleg már bőven fel van világosulva a témában, hiszen felsős az általánosban), mindent egyedül tart kézben az ünnepek alatt. Mellesleg máskor is. Ez legyen az ő dolga, ettől még nincs joga kioktatni arról, hogy szerinte mit rontok el a saját családomban, a saját karácsonyomban.

Nem tudtam neki megfelelő stílusban válaszolni, mert én kínosan PC vagyok tudattalanul és akaratlanul mindenkivel. Nem akartam megbántani, annak ellenére, hogy ő megakart. Ez mindig is így volt, de most elgondolkodtam rajta, miért lehet ez. (Talán egyszer lejutok majd egy mélyebb lelki bugyorba, és megkérdezem magamtól 🙂 )

Én az idén azt kérem a Jézuskától, hogy miközben ez az illető a karácsonyfát díszíti nagy titokban, az egyik gömböcske fényén keresztül világítsa meg őt, ne csak a karácsony szellemével, de a lelki nagyság fényével is. A készülődéstől távol tartott gyermek is biztosan örülne neki.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük