Mert mindenki imádja az olaszokat. Vero?

A gasztronómia, a kultúra, a Vespa, a férfiak és nők magabiztossága…

– és még ezer más dolog, amiért Olaszország imádnivaló.

A délutáni szieszta, a heves vérmérséklet, a látszólagos szabálynélküliség, a csodálatos mediterrán ételek és italok, az építészet, a művészet, a történelmi helyek, mind olyan tényezők, amik vonzóvá teszik Itáliát. És igen, az olaszok olyanok, amilyenek, nem törődnek túlzottan (vagy inkáb mereven) a szabálykövetéssel (pl. legendásan rossz sofőrök), de ennek hátterében is a könnyedség és a felszabadultság áll, mint a legfőbb erény. Persze ebben az is benne van, hogy a világhoz való hozzáállásuk (majd minden megoldódik, ráérünk vele foglalkozni, elkésni teljesen természetes, stb.) nagy dózisban elég frusztráló egy külföldinek.

Lasciatemi cantare, con la chitarra in mano, lasciatemi cantare, sono un italiano!

(Hagyjatok énekelni, gitárral a kezemben, hagyjatok énekelni, én olasz vagyok!)

Ahogy a dalban is benne van, úgy a valóságban is ők igenis büszkék rá, hogy olaszok. Sokuknak ennyit elég is tudni a világról, tisztelet a kivételnek 🙂 Észak és dél között nagyok a különbségek, sok szempontból. Pl. az emberek mentalitása is teljesen más.

Statisztikák szerint Olaszország a 4. legkedveltebb uticél a világon, rengeteg helyszíne része a világörökségnek, domborzata és vizei (ahogy annak idején földrajzból tanultuk), a csodás ételek (nem kizárólag a pizza és a spagetti illata lengi be Olaszországot!), az elegáns emberek (gondoljunk csak Armanira, Guccira, Versacera), mind-mind a szép olasz álom alkotóelemei. 

Ám nyilvánvaló, hogy ott is van nyomor és szegénység, meglehetősen magas a munkanélküliség, a társadalom folyamatosan elöregszik… ezek is hozzátartoznak az olaszországi képhez. És persze ott vannak a különböző alvilági szervezetek, mint a szicíliai Maffia, a nápolyoi Camorra, stb. Az érem másik oldala, amit a turisták aligha ismernek.

Mindezeket figyelembe véve Olaszországot muszáj látni, érezni, megkostolni, nem kizárólag a divatos és felkapott helyeket, hanem az autentikus, érintetlen vidékeket is. De vigyázzunk, mert augusztusban az ország nagy része kihal és bezár, olasz pajtásaink akkor mennek nyaralni 🙂

Ha kikerülünk a covid fogságából, első utam csizmásékhoz vezet majd! Ámen.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük